Pentru a putea compara tipul clasic de sticla de cel nou, tip float, va oferim urmatorul exemplu: o foaie de sticla cu grosimea de 4 mm are un coeficient de transfer termic de 5,4W/mpK, deci duce la pierderea a 90% din caldura spre exterior. Daca avem geam format din doua foi de sticla, ambele de 4 mm grosime, si intre care exista o distanta de 12 mm, iar spatiul dintre ele este umplut cu silicagel, atunci coeficientul de transfer termic ajunge la valoarea de 2,8W/mpK.

Daca, in schimb, fereastra este alcatuita dintr-o foaie de sticla LOW E, adica low emisivity, atunci ansamblul va avea coeficientul de transfer de 1,4W/mpK. Sticla LOW E a fost descoperita abia acum 30 de ani, in cadrul unor teste care isi propuneau sa reduca transferul termic. LOW E e o sticla cu pelicule, adica este formata prin suprapunerea pe geam, a mai multor straturi de argint.

Datorita acestei descoperiri, s-a putut reduce cu adevarat cantitatea de caldura care se pierde prin fereastra. Prin sticla normala se pierde 90% din caldura, spre deosebire de sticla cu LOW E, prin care se pierde doar 10%. Straturile de argint sunt responsabile pentru o modificare extrem de mica in devierea culorilor, lumina se transmite cu o o intensitate aproape imperceptibil mai mica.

Mai trebuie sa tineti cont de un aspect: majoritatea geamurilor din Romania au coeficientul de transfer termic de 2,8W/mpK, deci foarte mare, iar daca suprafata geamului este mare, atunci in spatele lui se poate produce curent rece de aer, care are viteza de minim 1 m/secunda. Tocmai pentru a evita formarea acestor curenti de aer reci, este indicat ca geamul pe care il utilizati pentru sistemul de tamplarie sa fie cu LOW E.

Va oferim un exemplu de cum pastreaza geamurile cu LOW E temperatura in interior, urmat de alte metode de a reduce transferul termic. Presupunem ca la exterior sunt -5C, iar in interior sunt 24C. Geamul termoizolator este de tip float si are coeficientul 2,8W/mpK. Atunci temperatura langa geam va fi de 10C, fata de 20C, cate ar fi daca geamul ar fi LOW E.